2012. február 23., csütörtök

Feladatmegoldások 2012/1.- logo és névjegykártya design


Csanádi Dávid

Pozsgai Beáta


Varga Balázs


Szakács Zsolt István

Simon Zsolt

Póczik Dávid

Kustyán Norbert

Kokas Dániel

Kováts Krisztián

Horváth Péter



Csotár Bence

Csiszár Dávid



Boda Mózes Botond


2012. február 15., szerda

2012.2 A reklám

Hirdetések típusai, szóróanyagok. Fiktív brief értelmezése, nyomdai paraméterek megfelelő alkalmazása
Termékekkel kapcsolatos reklámanyagok

Reklám
Def: A reklám a kommunikáció egy formája, rendszerint egy bizonyos áru vagy szolgáltatás megvételére, illetve igénybevételére ösztönző, esetleg egy egész márka, cég, terület vagy pusztán csak egy cél javára szóló hirdetés.
Bővebb értelemben ezek összes, szűkebben csak a fizetett változatait soroljuk ide. A reklámok elkészítése és sugárzása szolgáltatás, az erre való igény működteti az úgynevezett reklámipart, így többek között lehetővé teszi a kereskedelmi televíziók és rádiók működését.
A reklám és a marketing nehezen szétválasztható fogalmak. Mindkettőnél cél egy bizonyos termék vagy szolgáltatás eladása, a fogyasztásra ösztönzés. Míg azonban a reklámnál egy üzenetet juttatnak el a fogyasztóhoz ("válaszd ezt"), a marketing magát a terméket próbálja vonzóbbá, jobban eladhatóvá tenni. Idetartozik a termék csomagolásának terve, az árkalkuláció, a márka, a termék helyének megválasztása a boltban, az akciók.
A reklámot gyakran nevezik marketingkommunikációnak.
A reklám célja a tájékoztatás, figyelemfelkeltés, hogy ezzel segítsék a vásárlók döntéseit. A reklám tájékoztat a termék létezéséről, áráról, forgalmazási helyéről, minőségéről. Csökkenti a vásárlók keresésre fordított erőfeszítéseit, ezáltal csökkenti az alulinformáltság okozta termékdifferenciációt. Támogatja minőségi termékeket, illetve az új termékek bevezetését a piacra; erősíti a piaci versenyt. Egy másik nézet szerint a szándék a vásárlók meggyőzése, becsapása. A reklám látszólagos különbségeket kreál meglevőket pedig kihangsúlyozza. Ezáltal a termékeket különbözőbbeknek mutatja, mint amilyenek valójában és ezzel növeli a termékdifferenciációt, csökkenti a versenyt. Mivel a reklámérték az áru valódi és képzelt tulajdonságainak összessége és a magasabb reklámértékű termék a vonzó, reklám növeli a belépési korlátokat: egy versenyképes imázs kialakítása költséges.
A reklám fajtája nagyban függ a forgalmazott jószág információs tartalmától. Míg keresleti javak esetén a tájékoztatáson van a hangsúly, tapasztalati és bizalmi javak esetén jóval nagyobb a hangsúly a manipuláción. Egyes esetekben nem is maga a termék tulajdonságai vannak a központban, hanem a kiválasztás módja. A fentiek itt is érvényesek: a praktikusságra kondicionálás növelheti a hatékonyságot, de a termékdifferenciációt is.
Reklámeszköz
Reklámeszköz: az az üzenet, amely a mondanivalót kódolt, tárgyiasított (konkrét megjelenési formában) a kiválasztott csatornán való továbbítására alkalmassá teszi.
Reklámeszköz csoportosítása:
· Vizuális reklámeszközök:
- sajtóreklámok nyomtatott sajtó
- köz- és zárt területi reklámok
- vállalati nyomtatványok
· Auditív reklám: rádió
· Audio- vizuális reklám: mozi, TV, reklámfilmek, Internet

Vizuális reklámeszközök - sajtóreklámok nyomtatott sajtó
Szórólap
A szórólapok kisebb cégek esetében a helyi közösségben való megjelenés kitűnő eszköze. A nyomtatott hirdetések megjelentetése régóta jól működő, költséghatékony módja a reklámozásnak, és előnye, hogy azonnali válaszokat ad és rövid időn belül növeli az eladásokat. Pizzázók menüje, bútorboltok és kertépítő cégek szórólapjai, csontkovácsok és autószalonok kivehető reklámlapja az újságban, szórakoztató elektronikai áruházak hírlevele – számtalan hasonló kiadvánnyal találkozhatnak az emberek, és ezeket milliók olvassák minden évben. A színes szórólapok a mai napig befolyásolják véleményünket és vásárlási döntéseinket
A szórólap általában nagy darabszámban készül. A szórólapokat a következő méretekben készítik:
A/4 (210 × 297mm), A/5 (148 × 210mm), A/6 (105 × 148mm)

Brossúra
A brossúra egy nyomtatott papír vagy füzet, ami lehet egy vagy több oldalas. Rengeteg formában létezik és leggyakrabban reklámozásra használjuk.
A brossúra célja, hogy megismertesse az érdeklődőt egy adott témával, ami lehet egy szolgáltatás, termék vagy hely és egy meghatározott cselekvésre késztesse az olvasóját. A funkciója alapján két csoportja van:
  1. Az "étvágygerjesztő" brossúra: Ezek a brossúrák arra készültek, hogy magukra vonzzák a potenciális vásárló figyelmét, a nyilvános helyeken. Az a célja, hogy rávegye az érdeklődőt, hogy odamenjen az állványhoz, leemelje és elolvassa.

    A funkciónak megfelelően érzelmi töltéssel rendelkező főcím, szellős design, nagy képek, rövid bekezdések jellemzik. Másik fontos eleme, hogy tartalmaz egy cselekvésre ösztönző felhívást - hívjon egy telefonszámot, látogasson meg egy weboldalt, váltson be egy kupont, stb.
  2. A "főétel" brossúra: Ezen brossúrák az előmelegített érdeklődőknek szólnak, akik már hallottak a cégről és több információt akarnak. Talán már látta az étvágygerjesztőt vagy volt személyes találkozó. Az előző típussal ellentétben ez már tele van információval. Azok az érdeklődők, akik ezt kérik már mindent tudni akarnak, hogy meghozzák a döntésüket.
Mire kell figyelni a brossúra tervezésekor?
A brossúra legfontosabb eleme a szöveg. A képek alátámasztják és nyomatékosítják az üzenetet.
Át kell gondolni a lehetőségeket, azt hogy hogyan és hol reklámozható a cég brossúrákkal, a vásárló fejével kell gondolkozni! Végig kell gondolni azt, hogy mit kell tudnia ahhoz, hogy meghozhassa a döntését és a reklámozott céget válassza? Olyan szempontból kell megközelíteni a reklámot, hogy figyelembe vesszük azt, hogy a saját érdeklődésünket mi kelti fel.


Hírdetések
A szóróanyagok mellett rendkívül fontos szerepet játszanak a vizuális reklámeszközök között a sajtóreklámok. céljuk a figyelemfelkeltés és az informálás. A jó hirdetés akkor működik, ha mindkét kritériumnak eleget tesz. A hirdetés hatása szempontjából nagyon fontos tényező az, hogy az adott hirdetés milyen lapban jelenik meg.
Napilapok

Előny
Hátrány
Presztízs érték
politikai, gazdasági lapoknál magas, időszerű és valós
bulvárnál alacsony
Befogadói szituáció

5-10 perc alatt kiolvassuk
Technikai adottságok
gyakori megjelenés
silány minőség, rövid üzenetek
Közönség összetétel
tömegek olvassák
nagy a meddőszórás, kicsi a másodlagos olvasói szám
Célozhatóság
helyi célozhatóság (Bp – vidék)
Rovathoz tartozó reklám
bizonyos célcsoport, akiket képtelenség elérni
Költség
az 1 főre jutó alacsony

Rugalmasság
a többihez képest rugalmas (gyors megjelenés)

Élettartam

gyors elévülés (kb. 1 nap)
Jogi korlátok

címlapot szabályozzák
Magazinok

Előny
Hátrány
Presztízs érték
változó
változó
Befogadói szituáció
kedvező

Technikai adottságok
jó papír, jó nyomtatás

Közönség összetétel
nagy másodlagos olvasói tábor
széles olvasótábor

Célozhatóság
téma szerint (kicsi a meddőszórás)
földrajzilag nem célozható
Költség
az 1 főre jutó alacsony

Rugalmasság

korlátozott (1 hónapot kell várni)
Élettartam
tartós (visszakereshetőség)
lassú elérés – 1 hónap múlva is valósnak kell lennie
Jogi korlátok

címlap
Szaklapok

Előny
Hátrány
Presztízs érték
legmagasabb

Befogadói szituáció
magas / legjobb

Technikai adottságok
magas

Közönség összetétel
nagy másodlagos olvasói tábor
összességében kicsi
Célozhatóság
téma szerint (kicsi a meddőszórás)
földrajzilag nem célozható
Költség

az 1 főre jutó magas
Rugalmasság

össze-vissza jelenik meg / havonta
sok dolgot kell beletenni, és nem tudnak mit RUGALMATLAN
Élettartam
visszakereshető, mert elrakják

Jogi korlátok

címlap



Kreatív brief

A brief az a dokumentum, amelyben a megbízó tájékoztatja az ügynökséget az általa megrendelendő kampány vagy önálló hirdetés paramétereiről, a munkához szükséges információkról.
A brief egy olyan dokumentum, amelyben a hirdető az ügynökség számára, az ügynökségi kapcsolattartó pedig a vele együttműködésben dolgozó osztályok (kreatív, média, produkció stb.), divíziók számára megfogalmazza a hirdetett termékről (szolgáltatásról), a környezetét jelentő piacról, a marketing és a kommunikációs célról szóló tudnivalókat. Meghatározza ezen kívül az alkotás és tervezés szabadságának gátat állító olyan tényezőket, mint például a jogi tudnivalók, a termékhez fűződő piaci és társadalmi kockázatok, a kötelezően használandó kommunikációs elemek (motívumok) illetve (sok esetben) csatornák.
Az ügynökségi projekt menedzser (általában az ügyfélkapcsolatos, más néven account) veszi fel az úgynevezett ügyfélbriefet, amely jó esetben kutatási eredményeket, terméktörténetet is tartalmaz. Mint koordinátor ezután ezt átfogalmazva és hangsúlyokat áthelyezve állítja össze kollégái számára a kreatívbriefet, médiabriefet, projektbriefet stb.
A kommunikációs koncepciónak a briefen, az ebben megfogalmazott stratégián kell alapulnia, annak céljait kell szolgálnia a reklámkampány hatékonysága érdekében.
A briefing az az aktus, amelynek során a fenti információkat átadják. Hirdető az ügynökségnek, kapcsolattartó a kollégáinak.
A kreatív brief felépítése
A jó Kreatív tömör, rövid, utasítás jellegű, tisztán, egyértelműen megfogalmazott – és természetesen a márkastratégiára épül. A tartalma a döntéshozók egyetértésének következménye kell, hogy legyen. Ha valaki nem tud ilyen Kreatív-val előállni, az nem áll készen a tervezés folyamatára!
Előszó
Az Előszó lehetőséget teremet, hogy bemutasd röviden a projektet, és érdeklődést teremts az elkövetkező munkához a tervező csapatban. Szolgáltass számukra okot arra, hogy törődjenek a márkáddal, és tedd őket érdekeltté a sikeredben!
Vállalati háttér és a jelenlegi célok
Bármennyire is jólismert a cég, amelyet képviselsz, jó ötlet egy rövid történeti áttekintést közreadni a márkádról, és annak eredményeiről. Szükséged lesz néhány állításra a jelenlegi piaci helyzetéről, és a rövid távú üzleti céljairól is (nézettség, hallgatottság, példányszám). Ezt a részt a Kreatívnak gyakran nevezik Missziónak is.
Célcsoport
A puszta demográfiai változók mellett (korcsoport, iskolázottság, fizetés) próbáld meg a kreatív csapatot segíteni abban, hogy képet kapjanak a nézőid életéről. Vajon, mire kattanhatnak? Milyen más médiatermékekkel kell versenyezned a fejükben? Hogyan tekintenek önmagukra?
Márka vízió – Az emocionális kapcsolat
Miközben sok hálózat kínál tematikus csatornákat, vagy régiónként eltérő programokat, egy erős márka olyasfajta érzelmi hasznot ígér, amely különleges kötődést eredményez a nézőkben. A Kreatív ezen része az egyik – ha nem „a” – legfontosabb rész – és természetesen ez az, amelyet általában ki szokás hagyni.
Márkaértékek: miben hiszel?
Ezek az értékek nem jelentenek mást, mint a márkád elveinek összességét. Mi mellett foglalsz állást, és mi ellen? Miért kell a te csatornádnak egy műsor, és miért nem egy másiknak? Milyen nézeteket osztasz te magad és a nézőid amelyek beszédesek lehetnek programming-döntések meghozataláról?
Márkapozíció: miben vagy más?
Ez nem más, mint maga a Nagy Ötlet, amelyet a design-nak kommunikálnia, és kiemelnie kötelessége. Az, hogy
megkülönbözteted magad a versenytársaidtól, nem azt jelenti, hogy bárki más képtelen volna jogot formálni a „fehér foltokra”. Sokkal inkább jelenti, hogy nem tette ezt meg senki más. A pozicionálás ugyanis nem más, mint jogot formálni a „fehér foltokra” a fogyasztóid fejében. Miről akarod, hogy a márkád ismert legyen?
A mezőny
Kikkel versenyzel? Miben vagy jobb, mint ők? Ne csak az egyértelmű márkákat említsd meg, azokat, akik a közvetlen közeledben vannak, hanem azokat is, akik miatt hosszabb távon kell aggódnod.
Komplementerek
Úgy találom, hogy amikor a megrendelőim az általuk csodált márkákról beszélnek – és tiszteletüket meg is indokolják – az mindig nagyon sokat mond arról, hogy ők maguk milyen márkát szeretnének létrehozni. Ha a kreatív csapat konkrét, a létező világból vett példákat kap a munkájához, azzal kőkemény viszonyítási pontokat is kap – ami segít elkerülni a zűrzavart és a félreértéseket. Gondolj úgy ezekre a márkákra, mint olyanokra,
akikkel stratégia együttműködést szeretnél, vagy azt, hogy nálad hirdessenek.
Márka helyettesítők: hogyan határozzuk meg önmagunkat?
A kiegészítő márkák helyettesíthetősége is egyezik a tiéddel. Ezért szükséges egy melléknevekből álló listát elkészítened, hogy meghatározd a márkád személyiségének alapjait. Ennek révén finoman hangolható a márkád képe, és megakadályozható, hogy túlságosan szabadon legyen interpretálható. (Pl.: szexis, de nem pornográf; művelt, de
nem akadémikus, stb.)
Mit igen, és mit ne?
Minden márkának kell, hogy legyen egy belső listája arról, hogy – úgymond – mit szeret és mit nem. Ezek vagy stratégiailag alátámasztott dolgok, vagy preferenciák kérdései. Szánj rá egy részt, és magyarázd meg ezeket tisztán.
Zárás
Mindig csatold azokat az információkat, amelyek elengedhetetlenek a kreatív csapat felelős munkavégzéséhez.
Többek között ezeknek kell szerepelniük:
- becsült költségvetés
- az első minták szállítása
- timing
- az átvétel mikéntje
- kontaktok
Ha jól végezted a munkádat, és jó a Kreatív, akkor az írás nem más, mint egy pillanatkép a vállalatod gondolkodásáról.
Inspiráló, izgalmas, stratégia-vezérelt kívánságlista – amely szerencsés esetben igazi ajándék a kreatívoknak. Nem helyettesíti, hanem valóságos ugródeszkája az eredményes párbeszédnek.
Nyomdai paraméterek:
Szabvány
Méret
Felhasználási terület
A3
297x420 mm
Újságok (hajtott formátumban), stb
A4
210x297 mm
Levélpapírok, formanyomtatványok, tájékoztatók
Francia boríték méret
205x100 mm
Meghívók, üdvözlőlapok
A5
148x210 mm
Szórólapok, tájékoztatók
A6
105x148 mm
Képeslapok, meghívók, üdvözlőlapok
A7
74x105 mm
Szórólapok, terméktájékoztatók
Névjegykártya
90x50 mm
Névjegykártyák,

Gyakorlati feladat:
4 fős csoportok alakítása.
Feladatok:
- Tevékenység meghatározása - A terméked / szolgáltatásod bemutatása- Az iparág rövid ismertetése és hogyan illeszkedik a céged a képbe. Mi az ami megkülönböztet?
- Név, embléma tervezése
- Szlogen létrehozása .Egy rövid jelmondat készítése, ami a cég vagy márka üzenetét röviden megfogalmazza.
- Stílus kiválasztása- Milyen stílusban kommunikálsz? A meghatározó formavilág kialakítása, betűtípus, színek meghatározása.
- Szórólap vagy brossúra tervezése - felépítés, elrendezés vázlatos megtervezése
- Hirdetés készítése- Határozd meg a hirdetés helyét, formáját, jellegét.
A feladatok során a csapatok megbízóként és megvalósítóként is szerepelnek. A gyakorlat során a csoportnak ki kell találniuk a saját cégüket, majd ha minden szempontot kidolgozták, átadják a kreatív briefet egy másik csapatnak, aki megrendelőből így már kivitelezővé válik. Az óra végén lehetőség van az értékelésre is.