2012. április 18., szerda

2012.4 Az újságok


A napilapok
A napilap általában minden nap ugyanabban az időben megjelnő, aktuális híranyagot közlő újság.
Napjainkban a legelterjedtebb nyomtatási technika az ofszetnyomtatás. Az ofszetnyomtatással lehetőség van létrehozni színes napilapokat. A színek segítségével az újság átláthatóbb, jobban lehet hangsúlyozni a kiemeléseket,tagolásokat, valamint a díszítőelemek is változatosabbak lehetnek.
Napilapok két formátumban készülnek: A/3-as vagy 13-as formában, ami 315×470 mm. A lapoldalak tervezésének alapja a napilap méreteinek megfelelő formában kialakított, kinyomtatott oldaltükörlap. A lap oldaltükrén fel kell tüntetni a szövegelhelyezés jelölését, a cikkek számát, a címek és az alcímek helyét, az ábrák és a képek helyét, a léniákat és vonalakat megfelelő méretben és vastagságban, a tónusok helyét és erősségét, a negatívba fordításokat és az iniciálékat.
A napilapok tipográfiája
A tipográfia alapvető céljai:
· Felkelti a figyelmet
· Értéket ad
· Javítja az olvashatóságot
· Egyszerűsít
· Kiemeli a fontos részeket
· Rendszerez
· Egységet teremt
· Részekre tagol
A tipográfia eszközei
Folthatás: A olvasó tekintetének megfogására törekszik. Amikor az olvasó lapoz egyet a könyvben, magazinban a szeme még nem fókuszál az oldal egyes elemeire. Az oldalt egészében sötét és fehér foltokként érzékeli. Aztán e foltok elhelyezkedése, elkülönülése határozottsága dönti el, hogy melyik foltra fog először fókuszálni a szem, és az olvasó hol kezdi el az olvasást. Hasonlóan, a foltok elhelyezkedése jelzi az összetartozó szövegrészeket és képeket is. Ha egy dokumentumban hangsúlyos részt szeretnénk kiemelni, figyelemfelkeltővé tenni, mindig gondoljunk a folthatásra.
Aszimmetrikus elrendezés: Tipográfiai, optikai tengely. A szimmetrikus elrendezéssel ellentétben, mely nyugodt és kiegyensúlyozott hatású, itt nagyobb a szabadság, de profibbnak kell lenni, mert nehéz a tengely helyét jól meghatározni. Élénk, mozgalmas hatás.
Vegyes tördelés: A technológiát befolyásoló tényező a szedésmód. A vegyes tördelés a szedésmód egyik fajtája. A zászlós és a tömbös tördelés keveredésének útján kapjuk a vegyes tördelést. Tördelés alatt a hosszabb szövegek oldalakra való szétosztását, valamint az egyéb alkotórészek, járulékos szöveg, illusztráció, díszítőelem végleges összerendezést értjük. A tördelés a szedéstükrön belül és azon kívül (fejléc, lábléc) is történik. A szedéstükör egyhasábos vagy többhasábos tördelésre használható. Egy nyomtatványon belül egy, és többhasábos szövegrészek is lehetnek.
Képcikk: A fotós illusztrációk egyik fajtája a képcikk. A kép és a szöveg egy keretben van. A szöveg a kép mellé kerül.
Hasáb: Más nevén kolumna. A szedéstükör két vagy több függőleges részre tagolása. Több hasábot akkor érdemes készíteni, ha a kiadvány jellege azt indokolja, vagy sok ábrát kell elhelyezni. A szedés során szimmetrikus és aszimmetrikus hasábelrendezés is alkalmazható, csak arra kell törekedni, hogy a forma megfeleljen, illeszkedjen az adott munkához.
Kimozdítás: Terveink élénkítése a tipográfiai rend törvényének alkalmazása mellett. A rend túlzásainak feloldása. Ha kizárólag a rendteremtés válik a tervező egyetlen céljává és oldalról oldalra csak ez az elgondolás ismétlődik, „előrelátható” tervek alakulnak ki, az olvasó már a következő oldalt is mint sokszor látottat fogadja. Feloldhatjuk ezt a lassan megmerevedő rendszert a kimozdítás alkalmazásával. Helyenkénti feloldása egy-egy elem elmozdításával élénkíti, megmozgatja az oldal összképét. Néha elég, ha két egybeeső képet a térben elmozdítunk, vagy ha két egyforma sort elmozdítunk egymáshoz képest. Előfordul, hogy a kimozdítás következtében egyensúlyzavar lép fel. Ilyen esetben az ellentétes oldalon is kimozdítunk valamit.
Tengelybeállítás: Az egybeesés, a sorok tompán kezdése révén kialakult függőleges tengelyre (ami legtöbbször képzeletbeli) állíthatunk középtengelyes kisebb sorcsoportot. A hatás kellemes és feloldja, megmozdítja az egybeesés merevítő vonalát.
Kifuttatás: A képek elmozdítása sokszor a szedéstükörhöz képest történik, ami a képnek a vágásáig történő kifutását jelenti. Ha egyik oldalon kifuttatjuk a képet, a másik oldalon vagy az oldalpár másik oldalán is kifuttatjuk, hogy egyensúlyi helyzet álljon elő.
A napilapokban megjelenő címek:
  • Főcím
  • Alcím
  • Felcímek
  • Szövegközti alcímek
  • Belső cím
Illusztrációk:
Fotók, képek
- Képcikkek
- Illusztrációs fotók
Grafikák
- Művészi fotók
- Műszaki ábrák
Újságok csoportosítása téma szerint:
  • mezőgazdasági (agrár) lapok
  • egészségügyi, szociális lapok
  • életmód (divat, hobbi, ifjúsági) lapok
  • építészeti lapok
  • televízió, rádió, film, színházi lapok és műsorújságok
  • gazdasági lapok
  • helyi (települési) lapok
  • közlekedési (jármű) lapok
  • külpolitikai lapok
  • turisztikai, utazási, gasztronómiai lapok
  • zenei lapok

Napilapok előnyei:
magas presztízs a politikai lapoknál
helyi irányíthatóság
egy fő elérési költsége alacsony
rugalmasság
Napilapok hátrányai:
alacsony presztízs a bulvárlapoknál
kedvezőtlen befogadói helyzet (utazás,
átnézésére csak 5-15 perc jut)
gyengébb minőség
kisebb másodlagos olvasótábor
nagy meddőszórás
olvasott lapoknál magas abszolút költség
gyors elévülés






Gyakorlati feladat:
A mellékelt újságok kiegészítése, a képek és feliratok alapján a megfelelő stílusú logó tervezése. Mindenkinek két képet kell kiválasztania.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése