2013. február 27., szerda

2013 Névjegykártya tervezése

A névjegykártyád egy nonverbális én-üzenet, a személyes tered, amit megosztasz másokkal. Rólad szól, rád fognak asszociálni, akik majd kézbe veszik. Van viszont mélyebb üzenete is, amit te tudsz képi formába önteni, úgy, ha meghatározod, mi a célod, és azt mondod el egy jó grafikusnak. Ha egy gyorsnyomdában, katalógus ajánlatok közül választasz, vagy a szomszéd Lacika (a 12 éves számítógépes zseni) maga találja ki a dizájnt, az nem téged fog tükrözni, és akkor a névjegyed nehezebben teljesíti az elvárásaidat. A szomszéd Lacika meg mutasson olyan trükköket, amikkel a vállalkozásodat lendíted fel... :)

Fajtái

Kétféle névjegykártya létezik: céges és privát, és nem jó a kettőt mixelni. A cégesen ne közöld mindenkivel privát elérhetőségeidet, mert hétvégén vagy késő este is fogadhatsz hívásokat, és azt talán nem mindig akarod.
A priváttal pedig nem a munkahelyi központi számot vagy a beosztásodat szeretnéd tudatni a személyes ismerőseiddel (akik valószínűleg azt már amúgy is tudják).
A jó névjegy mindkét területen olyan, amiről egyértelműen be tudnak majd azonosítani később is, tehát egyedi és egyértelmű.

Célja, hogy

- ismeretséget köss a segítségével
- a bemutatkozásodat, mint találkozást emlékezetesebbé tedd vele
- könnyebben emlékezzenek rád később a kártyát látva
- a személyedhez, mint élményhez kössék később a neved
- az első benyomás alapján kompetensnek érezzenek a problémájuk megoldásában
A méret
A névjegyek általános mérete 9x5 cm, ekkor fér bele a szabvány tokba. Egyre több ember tér el ettől, részint mert szeretnék, ha az átadott névjegyük az egyedisége miatt mély nyomokat hagyna az emberekben, másrészt pedig ők maguk is valami egyedit képviselnek, vagy a személyiségük is eltér az átlagtól.

A szín

Általános szabály, hogy max. 2-3 színt használj, akkor is, ha a céglogo színes. A túl sok szín kevéssé kelt karakterisztikus hatást, és ez csak olyan foglalkozásoknál pozitív benyomás, ha pl. virágüzlet tulajdonos, művész, textiltervező, stb. vagy. Vagyis kreatívan mozogsz a színek, a vizualitás terén. A színes motívumok önmagukban is létrehoznak egy feelinget az adataid számára, és ha épp komoly önérvényesítésbe fogtál, üzleti partnereket keresel, akkor egy tavaszi virág a neved mellett inkább kedves, szelíd, mint határozott, céltudatos ember benyomását kelti. A színek nagyon erős hatással bírnak, és tudat alatt is hatnak, ezért gondosan válaszd meg őket!

Mi legyen rajta?
Privát névjegyen: a neved, elérhetőséged, privát honlapod, hobbid, és írhatsz rá személyes üzenetet is, amivel megszólítasz embereket, amivel kifejezed az érdeklődési köröd.
Céges névjegyen: a neved, a cég neve, a beosztásod, tudományos fokozatod, a céges telefonszámod, céges email címed, a cég honlapja. Mobilszámot akkor írj rá, ha munkaidőben is felveszed. Sajnos vannak cégek, ahol a cég logoja, neve elnyomja a személy nevét, ez némi munkahelyi elnyomást is sugall, legalább annyit, hogy olykor a szabadidőben is rendelkezésre kell állni. Az, hogy a cég egységes dizájnnal ad névjegyet minden dolgozójának, abból a szempontból jó, hogy az "egy hajóban evezünk" üzenetet közvetíti. Ám ez csak akkor valósul meg, ha a cég adatai nem nyomják el a dolgozó adatait.

A kézi javítást, hozzáírást erősen tiltják a protokoll szabályai, viszont a névjegy átadásakor kézzel ráírt plusz információtól méginkább beazonosítható leszel később, mert "akkor történt valami plusz is", amit úgyis elmondasz az illetőnek szóban, amikor ráírod, tehát könnyebben felidézi, amikor majd látja.

Idegen nyelven
A kétnyelvű névjegyet praktikus okokból egy kártya két oldalára nyomtatják, így kisebb az elvesztés veszélye is. Az adatok ugyanazok legyenek.

A névjegykártya átadása
Mindig, amikor csak lehetséges. :) Ha te adod át a tiedet, jó benyomást keltesz, ha elkéred az övét is, mert kíváncsi vagy rá, emlékezni szeretnél a találkozásotokra. A nyomulás, tukmálás meg csak rossz érzést kelt az emberekben.
Alkoss magadról egy tömör, lényegretörő mondatot, és tanuld is meg, amit majd mindig elmondasz, amikor átnyújtod a névjegyedet: Ki vagy te? Aztán figyelj a másik emberre, amikor ő elmondja magáról ugyanezt! Ebben a felgyorsult világban az őszinte figyelem nagy érték, gyümölcsöző kapcsolatokat tudsz így megalapozni.


Konklúzió
Ha több szakmád, tevékenységed van, legyen mindegyikhez külön névjegyed, olyan dizájnnal, ami jól kifejezi azt a területet! Ne zsúfolj rá mindent egy kis kártyára, csak az alap adatokat közöld! Akit érdekel, utánanéz majd a honlapodon, vagy kezdeményez egy újabb találkozót.

A tervezésnél ne az legyen a fő szempont, hogy hasznos kártyát hozz létre, hanem hogy téged fejezzen ki, amilyen vagy azon a területen. Mert így lesz majd hasznos a névjegyed...
A névjegykártya témára is igaz Antoine de Saint-Exupéry mondása: "Ha hajót akarsz építeni, ne deszkákat kezdjetek el vágni, hanem előbb keltsd fel az embereid vágyát a hajózás iránt."
A jó névjegykártya a veled hajózás vágyát kelti fel másokban.

Íme néhány különleges névjegy, inspirációként:





Forrás: http://terpszichologia.blog.hu/2011/07/08/milyen_a_jo_nevjegykartya

Feladat:
- Az elkészített logóból kiindulva  egy saját névjegykártya készítése.
- Adott témában névjegykártya tervezése

2013. február 20., szerda

2013 Logó tervezése

 http://printscreen.hu/files/images/logo_2.jpg














A logó szó eredete egyes források szerint az ősi görög időkig nyúlik vissza, amikor is a "logo" "szó" vagy "beszéd" jelentéssel bírt. Már a legősibb babiloni, maya, asszír, kínai és egyiptomi civilizációk is használtak kis képeket, piktogramokat mondanivalójuk tolmácsolására. A másik fontos szó, az ikon, szintén a görögből származik, jelentése pedig "kép". Ebből a két elemből épülhet fel ma is egy logó: szóból és képből.A XIII. században az aranyművesek kezdtek el jeleket ütni az általuk készített fémekbe - egyesek szerint innen indult a logó története. Ebben az időszakban a papírmerítők is levédték munkájukat: így került a vízjel a munkákba. Logónak számít a patikákat jelölő kígyó, a vöröskereszt, vagy bármilyen olyan jel, amelyet akár embercsoportok hordanak ruhájukon, hogy tudják, ki hova tartozik. A családi címerek is előképei voltak a logóknak.
Az egyik első kereskedelmi célú logó egy gramofon előtt üldögélő kutyát ábrázol, aki "mestere hangját" hallgatja. 1910-től használta a gyártója. Klasszikusnak számít a Coca-Cola logója, amelynek még Spencer nevű betűtípusa is bevonult a marketingtörténelembe.

A logók típusai

  • Ikonikus logó - a logót egy forma szimbolizálja (pl. a Kiváló Áruk Fóruma háromszöge vagy a Trapper lovasa). Lehet szimbólumlogó (általános szimbólumot használ, amely mindenki számára ugyanazt jelenti pl. vöröskereszt) vagy grafikai logó (tetszőleges grafikai elemmel).
  • Szöveglogó - a logó a cég neve (névlogó) vagy a név rövidítése (rövidítéslogó), a jellegzetességét pedig a betűtípus adja (pl. Ajax logó)
  • Vegyes logó - a képi szimbólum és a szöveg írásmódja közösen adja a jellegzetességet, felismerhetőséget (pl. Pepsi logó).

Hogyan kell logót tervezni vagy terveztetni?

  • A koncepció meghatározása: mi legyen az, amit a logónak sugallnia kell a cégről?
  • Tárgy vagy szimbólum választása, ami a cégre utal.
  • A kevesebb sokszor több a logótervezésben is! A túlságosan nagy, bonyolult vagy éppen cizellált grafika egy csúf maszatot varázsol a logóból, ha névjegyre nyomtatjuk. És mint tudjuk, a névjegy az első benyomás megteremtésének eszköze.

Milyen a jó logó?

  • Olvasható cégnév: ha cégnevet is használ, a névnek mindenképpen jól olvashatónak kell lennie. Ha a név egy körbe, négyzetbe vagy más formába van beleírva, ez máris kérdésessé válik.
  • Súlya legyen a szövegnek: az árnyékolás, a 3D hatás mind-mind zavarossá tehetik a logót, ami ezáltal kevésbé olvasható.
  • Kontraszt: kevés színt használjon a logó, ám azok élesen különüljenek el egymástól. A villanófény, a faerezetes vagy márványos háttér ismét zagyvaságot eredményezhet.
  • Tiszta forma: legyen egy négyzet, kör vagy ív, de ezeket ne variáljuk, mert egyrészt a későbbiekben a nyomtatás során folyamatosan problémákba ütközünk, másrészt a fogyasztók számára nehéz lesz azonosítani a céget.
  • Méret és szín: bármely méretben, saját színében és fekete-fehérben is jól olvasható, hangsúlyos és ízléses.
Forrás: http://www.sikermarketing.hu/logo_logotervezes_es_nevjegy


  Szemléltetés:

 http://petervasvari.com/
 http://logofaves.com/

Feladat:

1.
Gyűjts össze az olyan logókat, amelyek a te ízlésedet, formavilágodat, stílusodat kifejezik.
A logókat az alábbi kategóriák szerint kell összegyűjteni, minden kategóriához gyűjts össze minimum 5 logót.
Kategóriák:
- Állatok
- Közlekedési eszközök
- Épületek
- Emberek
- Sport
- Mitológia
- Természet
- Művészet
- Ételek
- Betűk

2.
Találj ki magadnak egy művésznevet, majd tervezd meg a saját logódat. A logó fejezze ki, hogy mivel foglalkozol, és tükrözze a személyiséged.




2013. február 13., szerda

2013 Betű és tipográfia









A Tipográfia
A tipográfia nyomtatott betűkkel foglalkozó szakma és művészeti ág, melynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű. Modernebb megfogalmazásban az információ megjelenítésének szabályrendszere. De ezek a szabályok a hagyományon és a mindenkori ízlésen alapulnak, ezért folyamatosan változnak kisebb-nagyobb mértékben.
A szó görög eredetű – τυπος (tüposz): vert vagy vésett ábra, γραφω (graphó): írni. A mai értelemben a 16. század közepétől használják, előtte a scrivere sine penne (toll nélküli írás) kifejezést használták.
A tipográfia szó sok mindent jelentett az idők során: betűtervezést, betűmetszést, betűkkel való tervezést, nyomdászatot, nyomdai úton történő sokszorosítást. Ma a magyar nyelvben csak a betűkkel való tervezést, a szöveges közlés megformálását, szöveg és kép együttes elrendezését nevezzük tipográfiának.

Története

A nyugati tipográfia története Gutenbergig és a nyomtatásban használható mozgatható betűk feltalálásáig nyúlik vissza, de az írásképek kialakítása már évezredekkel ezelőtt külön művészeti és tudományos feladatot adott az embereknek.

Szabályai

A tipográfia szabályainak ismerete egyre lényegesebb egy olyan korban, amikor a szövegek ábrázolása és nyomtatása szinte bárkinek elérhető a számítógépek segítségével. A legtöbb ilyen „kiadvány”, melyet szakképzettség nélkül szövegszerkesztőben vagy internetes weblapokon publikálnak, sajnos, nem felel meg a tipográfia szabályainak, elveinek és fő céljának: az írás nyelvtanilag helyes, esztétikus kinézetű és könnyen olvasható legyen.
A szabályok egy része megtalálható A magyar helyesírás szabályaiban, más része viszont csak nyomdászati szakkönyvekben.

Betűtípusok, betűcsaládok

A betűtípus azonos grafikai elven megtervezett ábécé.
A betűtípusok tízes csoportosítása:
  1. Velencei és reneszánsz antikvák
  2. Barokk antikvák
  3. Klasszikus antikva
  4. Talpatlan és egyéb antikvák
  5. Talpatlan lineáris antikva (groteszk)
  6. Betűtalpas lineáris antikva (egyptienne, ejtsd /e.ʒip.sjɛn/)
  7. Írott betűk
  8. Dísz- és reklámbetűk
  9. Fraktur típusok
  10. Idegen betűtípusok
Az egyes típusokon belül a betűknek nevük van (Times, Dutch, Swiss, Courier, Garamond, Bodoni stb.), a betűalak és a vonalvastagság további alcsoportokat alkot.
A betűtípusok kor szerinti csoportosítása:
Könyvekben, újságokban, plakátokon naponta találkozhatunk az írás apró elemeivel: a betűkkel. A történelmi korokban a betű alakját, így az írás képét is alapvetően az íróeszköz határozta meg. Régebbi íráselőzmények: egyiptomi, mezopotámiai, sínai ősformák (krétai), főniciai (ebből alakult ki a héber és arab íráskép), görög (ebből alakult ki a cirill, etruszk és rúna írásformák). A római írásból alakultak ki az európai írásformák, sőt a nyomtatás során alkalmazott betűtípusok is.
  • római kapitális 1. sz. (kapitális kvadráta, rusztika, unciális és félunciális, 2-5. sz.)
  • római kurzív
  • minuszkula 8-13. sz. (karolingi, gótikus)
  • gótikus textúr 12. sz.
  • humanista antikva 14. sz.
  • humanista kurzív
  • reneszánsz 15-16. sz.
  • barokk 17-18. sz.
  • klasszicista 18-19. sz.
  • eklektikus 19. sz.
  • szecessziós 20. sz.
  • konstruktivisata 1920-as évek
  • groteszk talpatlan (Groteszk betűk rajzolata: optikailag minden vonaluk azonos vastagságú. Tehát, talpas betű is lehet groteszk.)
  • talpas lineáris
  • art deco
  • díszbetűk 1970-es évektől (ide sorolhatók a graffiti- és plakátbetűk is)
A ma is használt íráskép a karolingi minuszkulával vette kezdetét. Nagy Károly 781-ben ismerkedett meg Alkuin szerzetessel. Az angol szerzetes iskolát rendezett be Tours-ban. Itt hallgatta maga az uralkodó és egész családja Alkuin előadásait. Nemcsak hivatalnokokat, hanem könyvmásolókat is nevelt, és ezzel döntő szerepe volt az új betűforma, a karolingi minuscula megteremtésében. Már az uncialéban találunk nyomokat a kisbetű felé, a féluncialé további lépést jelentett, Alkuin pedig végérvényesen kialakította a latin írás kisbetűjét, amelyet nálunk és a latin betűkkel író országokban ma is használnak. (forrás, részben: Pázmány Á. – Permai É.: Látás és ábrázolás a rajz és műalkotások elemzése tantárgyhoz a gimnázium I-III. osztálya számára, Nemzeti Tankönybkiadó, Bp., 3. kiadás, 1995. ISBN 963-18-6291-7.)
A betűalak lehet:
  • keskeny (kondenz, narrow)
  • normál (antikva)
  • széles (wide)
  • kisbetű (kurrens, minuszkula)
  • nagybetű (verzál, majuszkula)
  • kiskapitális (kapitälchen, small caps)
  • kurzív betű (dőlt, italic)
  • talpas (serif)
  • talpatlan (sans serif)
A betűkép vonalvastagság szerint:
  • világos (light)
  • normál (normal, regular)
  • félkövér (semi bold, bold)
  • kövér (fat, extra bold, black)

Betű a Photoshopban



http://www.digiretus.hu/tippek/t144/01.jpg

1. Szövegbeviteli mező
Ha szöveget szeretnél fotódra írni a legegyszerűbb ha az eszközpaletta Horizontal Text Toolját használod (T-betű ikon jelöli). Ha az ikonon nyomva tartod az egérmutatót, az alap vízszintes szöveg eszközön kívül választhatsz függőleges, vagy maszk eszközt is. Az utóbbival kijelölésként kapod meg a beírt szöveget, amit aztán ízlésed szerint alakíthatsz - például egyedi mintázattal tölthetsz ki.
A Texteszközzel bárhová kattinthatsz a képen és megjelenik a beviteli kurzor, de sokkal jobb megoldás, ha a kattintás után nyomva tartod a gombot és egy szövegbeviteli mezőt húzol a képre. Ez a mező később szabadon formázható és előre megadja a szövegblokk határait.

http://www.digiretus.hu/tippek/t144/02.jpg 



















2. Mint a "wördben"
A szöveget beírásánál és formázásánál ugyanazok érvényesek, mint bármelyik szövegszerkesztő programban. A blokkon belül automatikusan tördeli a program a beírtakat, a blokk méretét pedig bármelyik szélső fogóponttal átalakíthatod. Ha nem a pont fölé, hanem attól kissé kijjebb viszed a mutatót, forgató eszközt kapsz, amivel szabadon elfordíthatod a teljes blokkot. Belsejébe kattintva áthelyezheted a kép egy másik részére.

A szöveg kijelölhető és a jelölt rész egyedileg is formázható. Úgyszintén másolhatunk, beilleszthetünk, kivághatunk jelölt részeket, vagy a Delete és BackSpace gombokkal törölhetjük is azokat. Külső szöveges dokumentumból (pl. DOC, TXT) kimásolt szöveg is beilleszthető a blokkba.
A szöveget vektoros formában tárolja a program, külön rétegen, ezért bármikor újraszerkeszthető, áthelyezhető a szerkesztés későbbi szakaszában is.
Ha befejezted a szöveg időleges szerkesztését ügyelj arra, hogy a Text eszközről válts bármely más eszközre, mivel szövegbeviteli módban nem használható számos Photoshop funkció, így például egyes mentési parancsok.


 http://www.digiretus.hu/tippek/t144/03.gif

3. Opciók
A szöveg alap beállításait a felső opciós sorban láthatod. Ezek sorban:
Szövegirány ikon: vízszintes és függőleges irányú szövegbevitel.
Betűtípus: a Windows (Mac OS) rendszer alá telepített fontjaid láthatók itt, példaképükkel együtt.
Betűstílus: Normál (regular), félkövér (bold), döntött (italic) és félkövér-döntött (bold italic) stílusok.
Betűméret, pixelben
Anti-aliasing mód: a betűk szélének simítása, többféle módszerrel. Nincs simítás (none), éles simított szél (sharp), nagyon éles simított szél (crisp), erős simítás (strong), lágy simítás (smooth).
Igazítások ikonjai: balra, középre és jobbra igazított szövegblokk (további igazítások a Karakter és Paragrafus palettán)
Szöveg színe: rákattintva előhívható a színválasztó paletta.
Szövegtorzítás
Karakter és Paragrafus palett
a


http://www.digiretus.hu/tippek/t144/04.gif

4. Opciók, még...
Pillantsunk egy kicsit a Karakter és Paragrafus paletta karakter fülére. Az utolsó ikonnal előhívható kis ablakon további beállításokat is találunk.
Betűtípus: lásd fentebb
Betűstílus: lásd fentebb
Betűméret: lásd fentebb
Sorköz: az írott sorok távolsága pixelben
Kerning (alávágás): a következő írott betű távolsága, vagy közelsége az utolsóhoz képest (kijelölt szövegnél nem működik).
Betűtáv: a kijelölt szövegrész betűinek távolsága egymástól.
Betűnagyság: %-osan nyújtható a szöveg magassága.
Betűszélesség: %-osan növelhető a betűk szélessége.
Emelés: az adott sor magassága a kurzorhoz képest.
Betűszín: lásd fentebb.
Stílus ikonok: ezek segítségével a saját stílussal nem rendelkező betűtípusok is megformázhatók. Sorban: félkövér, döntött, csupa nagybetű, alárendelt betű, Superscript (kiegészítő karakter - pl. hatványjel), Subscript (kiegészítő jel a betű alsó széle mellett - pl. lábjegyzet jel), aláhúzás, áthúzás.
Nyelv
Anti-aliasing mód: lásd fentebb


 Feladat:

- Keress a neten a stílusodhoz leginkább passzoló háttérképet( tájkép, textúra stb.) és erre a háttérre írd fel a nevedet úgy, hogy a Photoshopban megtalálható stílusokat használod.


http://www.tutorial.hu/uploads/2010/11/szuper-egyszeru-neon-effekt.jpg

- Addj címet a képeknek!
A feladat során az adott képekre kell készíteni egy tartalmilag és stílusban is  passzoló feliratot. A feladat során nagyon kell figyelni arra, hogy a végeredmény egységes képet mutasson, valamint arra is, hogy hol helyezkedik el a felirat és mekkora méretű.


 http://knowledgeoverflow.com/wp-content/uploads/2012/06/HD-Wallpapers-6.jpg?cda6c1http://cdn.hdwallpaperspics.com/uploads/2012/11/white_flowers_wallpaper_wide-wide.jpghttp://www.wallpaperzhd.com/wp-content/uploads/2013/01/hd-wallpapers.jpghttp://wallpapers.funmunch.com/wallpaper_3d_wallpaper_064-1366x768.jpeg?w=1366&h=768&f=3d_wallpaper_064.jpg&i=2272https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1BN7MRbM8zU72xeSo-7bcc0_CINeTFTVINh5XDJH2p7UTkNAZiBnzj3JVHqwpymUHsqk58VTGQ685HWJjmw9M2_VmZnTHuBEmBhF4JEdTrmB0-GL1obfQtKKzXUH3f4E94ldz3oAalFU/s1600/mercedes-benz-c63-amg-wallpaper1.jpghttp://fc04.deviantart.net/fs71/i/2010/039/e/9/Bridge_Wallpaper_by_tonvanalebeek.jpghttp://wallpaper.goodfon.com/image/270341-1920x1200.jpghttp://www.wallsave.com/wallpapers/1024x768/technology/60578/technology-hi-tech-60578.jpghttp://james.wdfiles.com/local--files/blog%3A56/architecture-wallpaper.jpghttp://www.wallsave.com/wallpapers/1920x1200/psd/500078/psd-modern-architecture-architect-free-500078.jpghttp://www.dream-wallpaper.com/free-wallpaper/photography-wallpaper/hip-hop-people-wallpaper/1600x1200/free-wallpaper-2.jpghttp://i-moc.com/wallpaper/2012/09/-Women-Eyes-People-New-Hd-Wallpaper--.jpghttp://www.wallmay.net/thumbnails/detail/20120809/movies%20fighter%20people%20thailand%20actors%20tony%20jaa%20thai%20muay%20thai%20ong%20bak%201920x1080%20wallpaper_www.wallmay.com_12.jpghttp://www.wallcoo.net/cartoon/Conceptual%20Expressive%20people/images/Conceptual_Expressive_people_Round_3.jpghttp://bitewallpapers.com/sport/06(a)-adidas/part%203/f50i_messi_adidas-wallpaper.jpghttp://www.hdwallpapers.in/wallpapers/yamaha_sports_race-1920x1080.jpghttp://imgboat.com/imgs/2012/07/24/dodge-sport-car-1440x900-hd-wallpaper-jootix-wallpapers-82.jpg
     


     

2013. február 7., csütörtök

2013 Retusálás Photoshoppal

 Klónozás forrása paletta – ismertető
A Klónozás forrása paletta (Ablak > Klónozás forrása) segítségével akár öt különböző mintavételi forrást adhat meg a Klónozó bélyegző és a Javítóecset eszközhöz. A mintavételi forrást átfedésként megjelenítve egyszerűbben klónozhatja a forrást egy adott helyen. A minta adott méretű és tájolású klónozása érdekében a mintavételi forrást átméretezheti és elforgathatja.

Retusálás a Javítóecset eszközzel
A Javítóecset eszköz a hibák javítására szolgál, melynek hatására azok eltűnnek a környező képről. A klónozó eszközökhöz hasonlóan a Javítóecset eszköz is a képről vagy a mintáról mintavétellel nyert pontokat használ. A Javítóecset eszköz azonban a mintából vett képpontok textúráját, megvilágítását, átlátszóságát és árnyékolását is átviszi a javított képpontokra. Ennek következtében a javított képpontok tökéletesen beleolvadnak a kép többi részébe.

Retusálás a Helyi javítóecset eszközzel
A Helyi javítóecset eszköz gyorsan eltávolítja a szennyeződéseket és egyéb hibákat a fényképekről. A Helyi javítóecset a Javítóecset eszközhöz hasonlóan működik: olyan képből vagy mintázatból vett képpontokkal fest, amelynek textúrája, áttetszősége és árnyékolása megegyezik a javítandó képpontokéval. A Javítóecset eszköztől eltérően a Helyi javítóecset eszközhöz nem kell megadni mintavételi helyet. A Helyi javítóecset eszköz automatikusan mintát vesz a retusált hely környékéről.

Terület foltozása
A Folt eszközzel egy kijelölt területet egy másik terület vagy egy mintázat képpontjainak használatával javíthat. A Javítóecset eszközhöz hasonlóan a Folt eszköz a mintából vett képpontok textúráját, megvilágítását és árnyékolását alkalmazza a forrásképpontokra. A Folt eszközzel egy kép elkülönülő részeit is klónozhatja. A Folt eszköz a csatornánként 8 vagy 16 bites képekhez használható.

Vörösszem-eltávolítás
A Vörösszem-eltávolító eszköz eltávolítja a vörösszem-hatást a vakuval készült ember- vagy állatfotókról, valamint az állatfotókon lévő fehér vagy zöld tükröződést.


Színcsere a kép egyes területein
A Színcsere eszköz egyszerűsíti adott színek cseréjét a képen. A célzott színt átfestheti egy javítószínnel. A Színcsere eszköz nem használható Bittérkép, Színpalettás vagy Többcsatornás színmód esetén.


Képterületek elmaszatolása
A Maszatoló eszköz azt utánozza, amikor az ujját végighúzza a nedves festéken. Az eszköz kiválasztja azt a színt, amelynél a húzás kezdődik, és ezt nyújtja a húzás irányába.


Képterületek életlenítése
Az Életlenítés eszköz lágyítja az éles széleket vagy csökkenti a részletgazdagságot. Minél többet fest egy területen ezzel az eszközzel, annál életlenebb lesz.


Képterületek élesítése
Az Élesítés eszköz növeli a szélek kontrasztját a látszólagos élesség növelése érdekében. Minél többet fest egy területen ezzel az eszközzel, annál élesebb hatású lesz.


Területek fakítása vagy színégetése
A Fakító és a Színégetés eszköz a kép egyes területeinek világosítására vagy sötétítésére használható. Alapjuk az a hagyományos fotográfiai technika, amellyel a papírkép egyes területein az expozíciót szabályozzák. A fényképészek csökkentik a fényt a papírkép egy területének világosításához (fakítás), vagy növelhetik az expozíciót a papírkép egy területének sötétítéséhez (színégetés). Minél többet fest egy területen a Fakító vagy a Színégetés eszközzel, annál világosabb vagy sötétebb lesz a terület.


Színtelítettség módosítása a kép egyes területein
A Szivacs eszköz finoman módosítja egy terület színtelítettségét. Ha egy kép Szürkeárnyalatos módban van, az eszköz növeli vagy csökkenti a kontrasztot azzal, hogy a szürke szinteket közelíti a középszürkéhez vagy távolítja attól.


forrás: adobe.com






















































Feladat:
 Photoshop segítségével retusáld a következő képeket:

1. Távolítsd el a tetoválást




















2. Távolítsd el a pattanásokat



















3. Javítsd ki a repedést a képen


























4. Tüntesd el az összes feliratot a képről