2013. február 7., csütörtök

2013 Retusálás Photoshoppal

 Klónozás forrása paletta – ismertető
A Klónozás forrása paletta (Ablak > Klónozás forrása) segítségével akár öt különböző mintavételi forrást adhat meg a Klónozó bélyegző és a Javítóecset eszközhöz. A mintavételi forrást átfedésként megjelenítve egyszerűbben klónozhatja a forrást egy adott helyen. A minta adott méretű és tájolású klónozása érdekében a mintavételi forrást átméretezheti és elforgathatja.

Retusálás a Javítóecset eszközzel
A Javítóecset eszköz a hibák javítására szolgál, melynek hatására azok eltűnnek a környező képről. A klónozó eszközökhöz hasonlóan a Javítóecset eszköz is a képről vagy a mintáról mintavétellel nyert pontokat használ. A Javítóecset eszköz azonban a mintából vett képpontok textúráját, megvilágítását, átlátszóságát és árnyékolását is átviszi a javított képpontokra. Ennek következtében a javított képpontok tökéletesen beleolvadnak a kép többi részébe.

Retusálás a Helyi javítóecset eszközzel
A Helyi javítóecset eszköz gyorsan eltávolítja a szennyeződéseket és egyéb hibákat a fényképekről. A Helyi javítóecset a Javítóecset eszközhöz hasonlóan működik: olyan képből vagy mintázatból vett képpontokkal fest, amelynek textúrája, áttetszősége és árnyékolása megegyezik a javítandó képpontokéval. A Javítóecset eszköztől eltérően a Helyi javítóecset eszközhöz nem kell megadni mintavételi helyet. A Helyi javítóecset eszköz automatikusan mintát vesz a retusált hely környékéről.

Terület foltozása
A Folt eszközzel egy kijelölt területet egy másik terület vagy egy mintázat képpontjainak használatával javíthat. A Javítóecset eszközhöz hasonlóan a Folt eszköz a mintából vett képpontok textúráját, megvilágítását és árnyékolását alkalmazza a forrásképpontokra. A Folt eszközzel egy kép elkülönülő részeit is klónozhatja. A Folt eszköz a csatornánként 8 vagy 16 bites képekhez használható.

Vörösszem-eltávolítás
A Vörösszem-eltávolító eszköz eltávolítja a vörösszem-hatást a vakuval készült ember- vagy állatfotókról, valamint az állatfotókon lévő fehér vagy zöld tükröződést.


Színcsere a kép egyes területein
A Színcsere eszköz egyszerűsíti adott színek cseréjét a képen. A célzott színt átfestheti egy javítószínnel. A Színcsere eszköz nem használható Bittérkép, Színpalettás vagy Többcsatornás színmód esetén.


Képterületek elmaszatolása
A Maszatoló eszköz azt utánozza, amikor az ujját végighúzza a nedves festéken. Az eszköz kiválasztja azt a színt, amelynél a húzás kezdődik, és ezt nyújtja a húzás irányába.


Képterületek életlenítése
Az Életlenítés eszköz lágyítja az éles széleket vagy csökkenti a részletgazdagságot. Minél többet fest egy területen ezzel az eszközzel, annál életlenebb lesz.


Képterületek élesítése
Az Élesítés eszköz növeli a szélek kontrasztját a látszólagos élesség növelése érdekében. Minél többet fest egy területen ezzel az eszközzel, annál élesebb hatású lesz.


Területek fakítása vagy színégetése
A Fakító és a Színégetés eszköz a kép egyes területeinek világosítására vagy sötétítésére használható. Alapjuk az a hagyományos fotográfiai technika, amellyel a papírkép egyes területein az expozíciót szabályozzák. A fényképészek csökkentik a fényt a papírkép egy területének világosításához (fakítás), vagy növelhetik az expozíciót a papírkép egy területének sötétítéséhez (színégetés). Minél többet fest egy területen a Fakító vagy a Színégetés eszközzel, annál világosabb vagy sötétebb lesz a terület.


Színtelítettség módosítása a kép egyes területein
A Szivacs eszköz finoman módosítja egy terület színtelítettségét. Ha egy kép Szürkeárnyalatos módban van, az eszköz növeli vagy csökkenti a kontrasztot azzal, hogy a szürke szinteket közelíti a középszürkéhez vagy távolítja attól.


forrás: adobe.com






















































Feladat:
 Photoshop segítségével retusáld a következő képeket:

1. Távolítsd el a tetoválást




















2. Távolítsd el a pattanásokat



















3. Javítsd ki a repedést a képen


























4. Tüntesd el az összes feliratot a képről
























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése