2013. február 13., szerda

2013 Betű és tipográfia









A Tipográfia
A tipográfia nyomtatott betűkkel foglalkozó szakma és művészeti ág, melynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű. Modernebb megfogalmazásban az információ megjelenítésének szabályrendszere. De ezek a szabályok a hagyományon és a mindenkori ízlésen alapulnak, ezért folyamatosan változnak kisebb-nagyobb mértékben.
A szó görög eredetű – τυπος (tüposz): vert vagy vésett ábra, γραφω (graphó): írni. A mai értelemben a 16. század közepétől használják, előtte a scrivere sine penne (toll nélküli írás) kifejezést használták.
A tipográfia szó sok mindent jelentett az idők során: betűtervezést, betűmetszést, betűkkel való tervezést, nyomdászatot, nyomdai úton történő sokszorosítást. Ma a magyar nyelvben csak a betűkkel való tervezést, a szöveges közlés megformálását, szöveg és kép együttes elrendezését nevezzük tipográfiának.

Története

A nyugati tipográfia története Gutenbergig és a nyomtatásban használható mozgatható betűk feltalálásáig nyúlik vissza, de az írásképek kialakítása már évezredekkel ezelőtt külön művészeti és tudományos feladatot adott az embereknek.

Szabályai

A tipográfia szabályainak ismerete egyre lényegesebb egy olyan korban, amikor a szövegek ábrázolása és nyomtatása szinte bárkinek elérhető a számítógépek segítségével. A legtöbb ilyen „kiadvány”, melyet szakképzettség nélkül szövegszerkesztőben vagy internetes weblapokon publikálnak, sajnos, nem felel meg a tipográfia szabályainak, elveinek és fő céljának: az írás nyelvtanilag helyes, esztétikus kinézetű és könnyen olvasható legyen.
A szabályok egy része megtalálható A magyar helyesírás szabályaiban, más része viszont csak nyomdászati szakkönyvekben.

Betűtípusok, betűcsaládok

A betűtípus azonos grafikai elven megtervezett ábécé.
A betűtípusok tízes csoportosítása:
  1. Velencei és reneszánsz antikvák
  2. Barokk antikvák
  3. Klasszikus antikva
  4. Talpatlan és egyéb antikvák
  5. Talpatlan lineáris antikva (groteszk)
  6. Betűtalpas lineáris antikva (egyptienne, ejtsd /e.ʒip.sjɛn/)
  7. Írott betűk
  8. Dísz- és reklámbetűk
  9. Fraktur típusok
  10. Idegen betűtípusok
Az egyes típusokon belül a betűknek nevük van (Times, Dutch, Swiss, Courier, Garamond, Bodoni stb.), a betűalak és a vonalvastagság további alcsoportokat alkot.
A betűtípusok kor szerinti csoportosítása:
Könyvekben, újságokban, plakátokon naponta találkozhatunk az írás apró elemeivel: a betűkkel. A történelmi korokban a betű alakját, így az írás képét is alapvetően az íróeszköz határozta meg. Régebbi íráselőzmények: egyiptomi, mezopotámiai, sínai ősformák (krétai), főniciai (ebből alakult ki a héber és arab íráskép), görög (ebből alakult ki a cirill, etruszk és rúna írásformák). A római írásból alakultak ki az európai írásformák, sőt a nyomtatás során alkalmazott betűtípusok is.
  • római kapitális 1. sz. (kapitális kvadráta, rusztika, unciális és félunciális, 2-5. sz.)
  • római kurzív
  • minuszkula 8-13. sz. (karolingi, gótikus)
  • gótikus textúr 12. sz.
  • humanista antikva 14. sz.
  • humanista kurzív
  • reneszánsz 15-16. sz.
  • barokk 17-18. sz.
  • klasszicista 18-19. sz.
  • eklektikus 19. sz.
  • szecessziós 20. sz.
  • konstruktivisata 1920-as évek
  • groteszk talpatlan (Groteszk betűk rajzolata: optikailag minden vonaluk azonos vastagságú. Tehát, talpas betű is lehet groteszk.)
  • talpas lineáris
  • art deco
  • díszbetűk 1970-es évektől (ide sorolhatók a graffiti- és plakátbetűk is)
A ma is használt íráskép a karolingi minuszkulával vette kezdetét. Nagy Károly 781-ben ismerkedett meg Alkuin szerzetessel. Az angol szerzetes iskolát rendezett be Tours-ban. Itt hallgatta maga az uralkodó és egész családja Alkuin előadásait. Nemcsak hivatalnokokat, hanem könyvmásolókat is nevelt, és ezzel döntő szerepe volt az új betűforma, a karolingi minuscula megteremtésében. Már az uncialéban találunk nyomokat a kisbetű felé, a féluncialé további lépést jelentett, Alkuin pedig végérvényesen kialakította a latin írás kisbetűjét, amelyet nálunk és a latin betűkkel író országokban ma is használnak. (forrás, részben: Pázmány Á. – Permai É.: Látás és ábrázolás a rajz és műalkotások elemzése tantárgyhoz a gimnázium I-III. osztálya számára, Nemzeti Tankönybkiadó, Bp., 3. kiadás, 1995. ISBN 963-18-6291-7.)
A betűalak lehet:
  • keskeny (kondenz, narrow)
  • normál (antikva)
  • széles (wide)
  • kisbetű (kurrens, minuszkula)
  • nagybetű (verzál, majuszkula)
  • kiskapitális (kapitälchen, small caps)
  • kurzív betű (dőlt, italic)
  • talpas (serif)
  • talpatlan (sans serif)
A betűkép vonalvastagság szerint:
  • világos (light)
  • normál (normal, regular)
  • félkövér (semi bold, bold)
  • kövér (fat, extra bold, black)

Betű a Photoshopban



http://www.digiretus.hu/tippek/t144/01.jpg

1. Szövegbeviteli mező
Ha szöveget szeretnél fotódra írni a legegyszerűbb ha az eszközpaletta Horizontal Text Toolját használod (T-betű ikon jelöli). Ha az ikonon nyomva tartod az egérmutatót, az alap vízszintes szöveg eszközön kívül választhatsz függőleges, vagy maszk eszközt is. Az utóbbival kijelölésként kapod meg a beírt szöveget, amit aztán ízlésed szerint alakíthatsz - például egyedi mintázattal tölthetsz ki.
A Texteszközzel bárhová kattinthatsz a képen és megjelenik a beviteli kurzor, de sokkal jobb megoldás, ha a kattintás után nyomva tartod a gombot és egy szövegbeviteli mezőt húzol a képre. Ez a mező később szabadon formázható és előre megadja a szövegblokk határait.

http://www.digiretus.hu/tippek/t144/02.jpg 



















2. Mint a "wördben"
A szöveget beírásánál és formázásánál ugyanazok érvényesek, mint bármelyik szövegszerkesztő programban. A blokkon belül automatikusan tördeli a program a beírtakat, a blokk méretét pedig bármelyik szélső fogóponttal átalakíthatod. Ha nem a pont fölé, hanem attól kissé kijjebb viszed a mutatót, forgató eszközt kapsz, amivel szabadon elfordíthatod a teljes blokkot. Belsejébe kattintva áthelyezheted a kép egy másik részére.

A szöveg kijelölhető és a jelölt rész egyedileg is formázható. Úgyszintén másolhatunk, beilleszthetünk, kivághatunk jelölt részeket, vagy a Delete és BackSpace gombokkal törölhetjük is azokat. Külső szöveges dokumentumból (pl. DOC, TXT) kimásolt szöveg is beilleszthető a blokkba.
A szöveget vektoros formában tárolja a program, külön rétegen, ezért bármikor újraszerkeszthető, áthelyezhető a szerkesztés későbbi szakaszában is.
Ha befejezted a szöveg időleges szerkesztését ügyelj arra, hogy a Text eszközről válts bármely más eszközre, mivel szövegbeviteli módban nem használható számos Photoshop funkció, így például egyes mentési parancsok.


 http://www.digiretus.hu/tippek/t144/03.gif

3. Opciók
A szöveg alap beállításait a felső opciós sorban láthatod. Ezek sorban:
Szövegirány ikon: vízszintes és függőleges irányú szövegbevitel.
Betűtípus: a Windows (Mac OS) rendszer alá telepített fontjaid láthatók itt, példaképükkel együtt.
Betűstílus: Normál (regular), félkövér (bold), döntött (italic) és félkövér-döntött (bold italic) stílusok.
Betűméret, pixelben
Anti-aliasing mód: a betűk szélének simítása, többféle módszerrel. Nincs simítás (none), éles simított szél (sharp), nagyon éles simított szél (crisp), erős simítás (strong), lágy simítás (smooth).
Igazítások ikonjai: balra, középre és jobbra igazított szövegblokk (további igazítások a Karakter és Paragrafus palettán)
Szöveg színe: rákattintva előhívható a színválasztó paletta.
Szövegtorzítás
Karakter és Paragrafus palett
a


http://www.digiretus.hu/tippek/t144/04.gif

4. Opciók, még...
Pillantsunk egy kicsit a Karakter és Paragrafus paletta karakter fülére. Az utolsó ikonnal előhívható kis ablakon további beállításokat is találunk.
Betűtípus: lásd fentebb
Betűstílus: lásd fentebb
Betűméret: lásd fentebb
Sorköz: az írott sorok távolsága pixelben
Kerning (alávágás): a következő írott betű távolsága, vagy közelsége az utolsóhoz képest (kijelölt szövegnél nem működik).
Betűtáv: a kijelölt szövegrész betűinek távolsága egymástól.
Betűnagyság: %-osan nyújtható a szöveg magassága.
Betűszélesség: %-osan növelhető a betűk szélessége.
Emelés: az adott sor magassága a kurzorhoz képest.
Betűszín: lásd fentebb.
Stílus ikonok: ezek segítségével a saját stílussal nem rendelkező betűtípusok is megformázhatók. Sorban: félkövér, döntött, csupa nagybetű, alárendelt betű, Superscript (kiegészítő karakter - pl. hatványjel), Subscript (kiegészítő jel a betű alsó széle mellett - pl. lábjegyzet jel), aláhúzás, áthúzás.
Nyelv
Anti-aliasing mód: lásd fentebb


 Feladat:

- Keress a neten a stílusodhoz leginkább passzoló háttérképet( tájkép, textúra stb.) és erre a háttérre írd fel a nevedet úgy, hogy a Photoshopban megtalálható stílusokat használod.


http://www.tutorial.hu/uploads/2010/11/szuper-egyszeru-neon-effekt.jpg

- Addj címet a képeknek!
A feladat során az adott képekre kell készíteni egy tartalmilag és stílusban is  passzoló feliratot. A feladat során nagyon kell figyelni arra, hogy a végeredmény egységes képet mutasson, valamint arra is, hogy hol helyezkedik el a felirat és mekkora méretű.


 http://knowledgeoverflow.com/wp-content/uploads/2012/06/HD-Wallpapers-6.jpg?cda6c1http://cdn.hdwallpaperspics.com/uploads/2012/11/white_flowers_wallpaper_wide-wide.jpghttp://www.wallpaperzhd.com/wp-content/uploads/2013/01/hd-wallpapers.jpghttp://wallpapers.funmunch.com/wallpaper_3d_wallpaper_064-1366x768.jpeg?w=1366&h=768&f=3d_wallpaper_064.jpg&i=2272https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1BN7MRbM8zU72xeSo-7bcc0_CINeTFTVINh5XDJH2p7UTkNAZiBnzj3JVHqwpymUHsqk58VTGQ685HWJjmw9M2_VmZnTHuBEmBhF4JEdTrmB0-GL1obfQtKKzXUH3f4E94ldz3oAalFU/s1600/mercedes-benz-c63-amg-wallpaper1.jpghttp://fc04.deviantart.net/fs71/i/2010/039/e/9/Bridge_Wallpaper_by_tonvanalebeek.jpghttp://wallpaper.goodfon.com/image/270341-1920x1200.jpghttp://www.wallsave.com/wallpapers/1024x768/technology/60578/technology-hi-tech-60578.jpghttp://james.wdfiles.com/local--files/blog%3A56/architecture-wallpaper.jpghttp://www.wallsave.com/wallpapers/1920x1200/psd/500078/psd-modern-architecture-architect-free-500078.jpghttp://www.dream-wallpaper.com/free-wallpaper/photography-wallpaper/hip-hop-people-wallpaper/1600x1200/free-wallpaper-2.jpghttp://i-moc.com/wallpaper/2012/09/-Women-Eyes-People-New-Hd-Wallpaper--.jpghttp://www.wallmay.net/thumbnails/detail/20120809/movies%20fighter%20people%20thailand%20actors%20tony%20jaa%20thai%20muay%20thai%20ong%20bak%201920x1080%20wallpaper_www.wallmay.com_12.jpghttp://www.wallcoo.net/cartoon/Conceptual%20Expressive%20people/images/Conceptual_Expressive_people_Round_3.jpghttp://bitewallpapers.com/sport/06(a)-adidas/part%203/f50i_messi_adidas-wallpaper.jpghttp://www.hdwallpapers.in/wallpapers/yamaha_sports_race-1920x1080.jpghttp://imgboat.com/imgs/2012/07/24/dodge-sport-car-1440x900-hd-wallpaper-jootix-wallpapers-82.jpg
     


     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése